Kolik


Hvad gør jeg når jeg får baby i klinikken med disse symptomer? 
I klinikken tjekker jeg altid hele rygsøjlen på spædbørn, er der skævhed, spænding, myoser m.m. 
Tjekker maven igennem, og sikrer mig at alt er blødt og fint. 

Med zoneterapien arbejder jeg hele området igennem, som er relevant for situationen. 
Ofte giver jeg nogle zoner med hjem så forældrene selv kan arbejde videre ind til vi ses igen. 
 
På forhånd kan jeg aldrig vurdere hvor mange behandlinger der er brug for. I nogle situationer kan 1 behandling være nok, for andre 3 eller flere.
Nogle gange er der bedring den ene gang og den næste dukker der en ny situation op. 

Men jeg sætter en ære i at være ærlig, jeg bruger meget gerne mit netværk af andre behandlere hvis jeg mener at dette kan være med til at forkorte eller mildne symptomerne på den lange bane. 

Gråd
Alle spædbørn græder, det er sprog og et sundhedstegn at de kan kommunikere med omverden, råbe om hjælp/ gøre opmærksom på behov. MEN gråd skal forekomme i mindre perioder og skal stoppe når hjælpen indtræffer. 

Langvarige skrigture/ kolikgråd er en anden snak. Ofte sammenligner jeg babygråd med en rød lampe som lyser i en bil. Den lyser når bilen mangler benzin, men stopper med at lyse når der har fået påfyldning. Den lyser igen når den mangler vand, eller bremserne er i uorden. Og stopper så igen, når mekanikeren har fikset bremserne. Lyser den uden egentlig grund kører vi bilen på værksted og får den undersøgt. Vi kører sjældent videre uden at have en forklaring. 

Typisk udvikler skrigturene hos et kolikbarn sig hen under aften, og ind i de sene nattetimer, hvor barnet ikke kan trøstes. Intet hjælper, hverken mad, trøst, ny ble INTET.

Nogle taler om spædbørnskolik, forældrene forsikres om at det oftest stopper ved 3 måneders alderen, hvilket måske er rigtig. Men det er en meget lille trøst, når man står midt i fasen med afmagt og ængstelse for hvad kan der ligge som årsag.
Kort sagt - det er helt ok at føle afmagt, blive udmattet, føle frygt og skælde omverden ud, når man har et kolik barn. 

Hvad er kolik
Oftest hører jeg at kolik "vist nok" er noget med maven. 
Kolik er en fællesbetegnelse for langvarig udforeklarelig gråd mindst 3 timer om dagen, 3 dage om ugen over en længere periode. 
Dvs det har ikke nødvendigvis noget med maven at gøre. 

Forstoppelse 
Forstoppelse hos spædbørn er meget normalt. Næsten hver dag får jeg besøg i klinikken af spædbørn, som har dage imellem de store bleer. Det er normalt, men derfor vil jeg stadig gerne hjælpe til daglig afføring. Jeg ser det som en udfordring at skubbe til kroppens naturlige flow.

Min erfaring fortæller at lægen ofte udskriver Lactulose allerede inden et naturligt flow er forsøgt.  
Vi har ingen instruktionsbog at slå op i, og må derfor gå ud fra at kroppen er udfordret et sted i systemet.  

Der kan være mange årsager til varieret fordøjelse. Føde (amning/ erstatning), stress, nervesystem, søvn, udfordret tarmsystem, nakkespændinger, tungebånd m.m.

Mælkesyrebakterier/ probiotika
Det bliver mere og mere almindeligt at indtage mælkesyrebakterier både for børn og voksne. Det er ingen ny opfindelse, vores bedsteforældre har indtaget det som surkål, surdej, fermenterede grøntsager. I dag produceres de i pille, pulver og dråbeform. 
Levende bakterier som gavner vores bakterieflora i tarmen. 
Et emne som er meget varmt i forsker verden. Og der arbejdes på højtryk for at udvikle denne industri. 

De kan hedde Semper, BioKult eller den samlede løsning med d dråber LactoCare. Der findes mange flere producenter på markedet, men min erfaring siger at den ene produkt kan være godt for nogen, det andet for andre. Intet produkt passer til alle. 
Start altid blid op, for stor dosering kan være lige så slemt som ingen bakterier. Så start forsigtigt. 

D dråber
D dråber har de seneste år fået ry for at være en bandit i forhold til kolik børn. Det er ikke selve d vitaminerne, men olien som indeholder vitaminerne. 
D vitamin er vigtig, vi må ikke undvære, men vi må gerne være kritiske i forhold til leverandøren. 

Nogle produkter passer til nogle børn, ingen passer til alle. For nogen kan det være en god løsning med den samlede LactoCare, for andre en bedre løsning at splitte dem op. 
Apoteket har flere muligheder også når det gælder d dråber alene. 

Nakkespændinger/ Vagusnerven:
Når spædbørn kan holde hoved før tid, er der mest grund til eftertanke. Mange forældre jubler "se mit barn kan allerede holde hoved" men overvej en ekstra gang om det kan være nakkespændinger, eller måske endda et hold i nakken som kan ligge til grund. 

Vagusnerven er en del af vores nervesystem. Det er den længste nerve i kroppen, som formidler impulser mellem hjernen og en lang række funktioner i kroppen.
Der i blandt muskler, hjerte, lunger, binyrerne, bugspytkirtel, skjoldbruskkirtel, mave og tarmene.

Vagusnerven udspringer i nakken, hvor fra den forgrener sig ud under tungen og videre ned. Dvs et hold i nakken kan forplante sig videre ned i systemet. 
Spændinger i nakken kan af samme årsag, hænge sammen med fordøjelsesbesvær.

Refluks
Refluks beskrives med tilbageløb fra mave/ spiserøret. Vores lukkemuskel i spiserøret skal sørge for at åbne når der skal passere mad, og lukke igen. Ved refluks er der tilbageløb gennem denne lukkemuskel. 
I nogle tilfælde kan dette skyldes manglende modning, i de tilfælde vil det oftest forsvinde i løbet af en kortere periode (få måneder). 
At barnet gylper behøver ikke at betyde at der er refluks. Mange ting spiller ind. Læs mere om REFLUKS

Stress
Alle kan blive påvirket af stress. Vi mærker når vores nærmeste er stressede. Hvorfor baby også kan mærke hvis mor & far er stressede. 

Årsager til stress kan være mange: Det kan ligge fra før fødslen, i fødslen, mangel på søvn, lyden af gråd (vores krop er ikke indrettet til at kunne stå imod) og meget andet. Bekymring om det liv som er på vej, bekymring om de forandringer som sker. 

Alt sammen helt normalt - men det gør ikke følelserne lettere. 

Sørg for et godt indeklima. Skru forventningerne til din indsats helt i bund. Mærk situationen gennem din mave (ej gennem google). Spil evt. Musicure musik eller lign. Det beroliger både baby OG forældrenes nervesystem. 
Snak med din jordemoder hvis du har behov for at tale fødslen igennem. Snak med sundhedsplejersken hvis du synes det hele er hårdt (jeg har endnu ikke mødt forældre som ikke syntes starten på babyliv var hårdt). 

Børn er forskellige, de fleste trives bedst med ro (ikke stilhed), nærhed, varme, nogenlunde ens dage, og kærlighed. 

Og så vær stolt. Frem for at se fejl og mangler, Vær stolt af det du/ i gør. Vasketøjet må gerne ligge i bunker, der må gerne være gylp på dit joggingtøj. Det hele er faktisk helt ok, og dagene kommer naturligt en dag af gangen. 
Det er ikke noget must at man skal gå til hverken babysvømning, rytmik eller andet (heller ikke selvom man egentlig fik tilmeldt og betalt). Og er overskuddet der, kan det komme senere. Stress påvirker hele familien også baby, og det kan efter min erfaring være nok årsag ved kolik. Så skru helt ned og forkæl jer alle med ro (ikke at forveksle med stilhed, børn bliver rolige når de kan høre livet, høre deres omgivelser).
Læs mere om Stress hos spædbørn